Web Sitesi Hızı Nasıl Artırılır? Web Sitesi Hızını Artırma Teknikleri
Site içi seo çalışmaları arasında yer alan web sitesi site hızının arttırılması, sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin sitenizde gezinmesini ve sitenize giriş yapmasını belirleyen ilk adımdır. Web siteniz 1-3 saniye arasında açılmalıdır, bundan daha uzun süren siteleri ziyaretçiler terk eder, eğer siteniz yavaş açılıyorsa sitenizdeki içeriklerin veya backlinklerin bir önemi yoktur, bu yüzden sitenizin hızı ziyaretçilerin ve google’ın değerini arttırır.
6 Adımda Web Site Hızını Arttırın
Web sitesi hız arttırma tekniklerini kullanarak sitenizi kullanıcılara ve google’a uygun bir şekilde optimize edebilirsiniz. Web sitesi hızını optimize ederek sitenize trafik çekebilir ve arama indeksinde ön sıralara çıkabilirsiniz.
Web sitenizin hızını optimize etmek sadece kullanıcı memnuniyetini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda siteye olası geri dönüşler de sağlayabilir. Web sitesi hızını arttırmak için optimizasyon hakkında hazırladığımız bu yazıda video ve görsellerdeki bilgileri takip ederek olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz, şimdi adım adım ilerleyerek web sitesi hızını arttırmak için optimizasyon yapalım.
1. Görüntüleri Optimize Edin
Web sitenizin hızlı açılmasını istiyorsanız sitenize yüklediğiniz görsellerin alanına ve boyutuna dikkat etmelisiniz. Görselleri sitenize yüklemeden önce boyutlandırarak ve sıkıştırarak yükleyin. Sitenize yüklediğiniz görselleri optimize ederek site hızını artırmada hız puanınızı yükseltebilirsiniz. Sitenize yükleyeceğiniz görselleri yüklemeden önce veya yükledikten sonra eklentiler veya programlar aracılığıyla boyutlarını yeniden boyutlandırabilirsiniz.
2. Siteyi Oluşturan Dosyaları En Aza İndirin
Web sitenizi oluşturan kod dosyalarını optimize etmek, sunucunuza gereksiz yük bindirmeden sitenizin hızlı bir şekilde açılmasını sağlayabilir. Html ve javascript gibi dosyaları sıkıştırarak sitenizin açılış süresini artırabilirsiniz. Gereksiz kodlar ve headerlar ile sitenin açılışında yer kaplayan dosyalardan kurtulmayı ihmal etmeyin, wordpress kullanıyorsanız birkaç eklenti ile bu sorunları çözebilirsiniz.
3. Hosting Seçimi
Web sitenizi barındıracağınız hosting, sitenizin açılış hızını etkiler. Sitenizi optimize etmenize rağmen site hızı sorgularında hala düşük puanlar alıyorsanız sitenizin hızlı yüklenmesindeki sorun hosting firmasıdır. Türkiye’de bulunan hostingleri tercih ederek sitelerinizin açılış süresinin arttığını gözlemleyebilirsiniz.
4. Tarayıcı Önbelleğe Alma
Önbellekleme kullanarak sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerinizin tekrar ziyaret ettiklerinde yükleme hızını yarı yarıya düşürebilir, çok fazla beklemeden sitenizin açılış hızını artırma konusunda başarı elde edebilirsiniz. WordPress tabanlı bir web sitesinin hızını artırmak için birkaç kaliteli eklenti kullanarak farkı gözlemleyebilirsiniz.
5. Güncel Tutun
Web sitesi hız arttırma teknikleri olarak düşünüldüğünde en kolay yöntem güncel olmaktır. Sitenizin kullandığı script ile sitenizin altyapısının güncel olduğundan emin olun. Sitenizin altyapısının güncel olması internetin değişimlerine ayak uydurabilir ve sitenizin hızında olumlu değişimler yaşanabilir.
6. Birinciliğe Öncelik Verin
Siteniz yüklenirken sitenin en önünde açılacak olanlara öncelik verirseniz kullanıcılar sitenize daha hızlı erişebilir ve görmeleri gereken görsel, içerik gibi unsurlara hızlıca ulaşabilirler. Kullanıcılar sitenizde gezindikçe yüklenen öğelerle karşılaşırlarsa sitenizin hızı da artacaktır, bunun için lazy load eklentisini kullanarak görseller ve içerikler sitenize gelen ziyaretçiler gezindikçe yüklenecektir.
Site Hızı Sorgulama Araçları
Site hızını artırmak için sitenizin hızının ne olduğunu öğrenmeniz gerekir. Site hızını ölçen farklı araçlar vardır. Bu araçlar uyguladıkları kriterlere göre sitelerin puanlarını belirler. Bu araçlar sayesinde sitenizin durumunu öğrenebilir, site hızı sorgulama araçları site hızınızı nasıl optimize edeceğiniz konusunda eklenti, kod gibi önerilerde bulunur.
- GT Matrix
- Google Sayfa Hızı
- Pingdom
WordPress Site Hızını Artırma Eklentileri
Web sitelerinin hızının ne kadar önemli olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Eğer web sitenizin altyapısı wordpress ise kod bilgisi olmadan web site hızını arttırma tekniklerini kullanabilirsiniz. Öncelikle weordpress web sitesi hız ölçüm araçlarını kullanın.
SEO Uyumlu Tema Seçin
wordpress sitenizin hızlanmasını istiyorsanız öncelikle sitenizin seo uyumlu bir temaya sahip olduğundan emin olun. Web Site hızını arttırma teknikleri arasında ilk etapta bunu uygularsanız bundan sonra uygulayacağınız diğer işlemler sitenizin hızını arttırmanızı kolaylaştırabilir.
Önbellekleme Eklentileri Kullanın
Önbellekleme eklentilerini kullanarak ziyaretçiler sitenizi tekrar ziyaret ettiğinde daha hızlı bir site açılış hızı elde edebilirsiniz. web site hızını artırmak ve ziyaretçilerinize uygun bir sayfa deneyimi sunmak için önbellekleme eklentilerini kullanabilirsiniz.
- Lite Hız Önbelleği
- WP Fastest Cache
- Hiper Önbellek
- WP Roket
Görüntüleri Optimize Eden Eklentiler
WordPress tabanlı bir web sitesindeki görselleri optimize etmek için birkaç eklenti yüklemeniz gerekir. Yükleyeceğiniz bu eklentiler sayesinde sitenizdeki görsellerin kapladığı alanlar ve boyutları daha az yer kaplayacak ve böylece sitenizin açılış hızı artacaktır. web site hızını artırmak için kullanacağınız bu eklentiler sadece görsel sıkıştırma seçenekleri sunmazlar. Aynı zamanda lazy load ve cache gibi özellikleri de barındırırlar.
- Imagify Image Optimizer
- Smush Görüntü Sıkıştırma ve Optimizasyon
- JPEG ve PNG görüntüleri sıkıştırın
- WP-Rocket
Core Web Vitals Güncellemesine dikkat edin
Web sitelerinin arama sonuçlarında sıralanabilmesi için web sitesi hızlarını artırmaları gerekiyor. Google, web sitelerinin hızlarını artırmalarına yardımcı olmak için sayfa hızını güncelledi ve yeni metrikler sundu. Core web vitalis, site ve kullanıcı verilerini bir araya getirerek web sitenizin hızını nasıl artırabileceğiniz konusunda size uyarılar ve öneriler sunuyor.
2 thoughts on “6 Adımda Web Sitesi Hızını Artırmak için 6 Teknik”