Bug Nedir? Bug Nasıl Bulunur?

Bug Nedir? Bug Nasıl Bulunur?

Bir oyun oynarken ya da bir web sitesinde vakit geçirirken bazen hatalarla karşılaşırız, bu hatalar genellikle bug olarak adlandırılır. Ancak buglar sadece oyunlarda ve web sitelerinde değil birçok yazılımla çalışan sistemlerde de karşımıza çıkabilir. Bug bir kullanıcının karşılaşmak istemeyeceği bir şey olduğu için bu hatalardan kurtulabilmeniz için bug nedir ve bug nasıl bulunur konulu bu yazıyı hazırladık.

Bug Ne Demektir? Bug Nedir?

Bug, ilk olarak 1878 yılında Thomas Edison tarafından kullanılan bir terimdir. Bug kelimesinin ilk kullanımı 2018 yılında Edison tarafından yazılan bir mektubun açık artırmada satılmasıyla keşfedilmiştir. Mektupta Edison, “bug” kelimesini teknik ve işlevsel bir bozukluk olarak adlandırmıştır.

Hata ile ilgili hataların çözülmesi ile ilgili süreçler ise “hata ayıklama” olarak adlandırılıyor. Eğer bir programda hata varsa, bu kaynak kodunda ya da tasarımdadır. Bir programdaki hata sayısı sistemin çalışmasını tamamen engelliyorsa “buggy” olarak adlandırılır.

Bug İngilizce bir kelimedir ve Türkçe’de “böcek” olarak adlandırılır. Bug kelimesinin yazılımla ne alakası var diye düşünebilirsiniz ama hikayesi şöyle: Bilgisayar çağının başlangıcında, 1940 yılında bir bilgisayarın yazılımında hiçbir sorun olmamasına rağmen bozuk olduğu fark edilmiş. Bilgisayarın içi açıldığında, içine sızmış olan böceklerin içeride yandığı ortaya çıktı. Bilgisayarları bozan bu böcekler daha sonra yazılımla ilgili sorunlar yaşandığında “bug” olarak adlandırıldı.

Günümüzde “bug” yazılım sektöründe moda bir sözcük haline gelmiştir. Bug ile ilgili sorunları çözmek için “bug felix” ifadesi kullanılıyor.

Hata Nasıl Tespit Edilir? Nasıl Düzeltilir?

Yazılım sektöründe “bug “a her zaman olumsuz bakılır. Çünkü bug bir programın ya da sitenin işleyişini bozar, güvenilirliğine ve markasına zarar verir. Bug sorunları programda güvenlik açıklarına da yol açabilir, bu nedenle yazılım şirketlerinin en çok üzerinde durduğu önemli bir konudur. Eğer bir yazılım mühendisiyseniz ya da yazılım alanında iş yapıyorsanız bug ile ilgili sorun yaşayan müşterinize tespiti ve çözümü ile cevap vermeniz her zaman en doğrusu olacaktır. Bug her zaman kolay tespit edilemez, bu nedenle bug alanında uzmanlaşmış yazılım mühendisleri sadece bu sektördeki yazılımların bugları üzerinde çalışırlar.

Bir yazılımdaki “bug”ları tespit etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle genellikle bug alanında uzman olan yazılım mühendislerinden yardım istenir çünkü onlar bu alanda deneyimli ve tecrübelidirler. Ancak internet üzerinde bug bulmanızı sağlayan araçlar da mevcuttur.

  • Backlog
  • Redmine
  • Wweblssuses
  • Trac

Böceklere Karşı Güvenlik Önlemi

Yazılım firmaları için oldukça önemli olan buglar, kullanıcı deneyimine ve bazen de güvenlik açıklarına neden olmaktadır. Hatalardan korunmanın en önemli yöntemi ise yazılımı her zaman kontrol etmektir.

  • Güvenilir Bir Hosting Firması Seçin
  • Yazılımınızı Güncelleyin.
  • Güvenilir E-posta Seçin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *