Canonical URL Nedir ve Nasıl Kullanılır?
SEO sektörü her geçen gün gelişmeye devam ediyor ve siteler oldukça fazla büyüyor. Bu büyüme sırasında kanonik url optimizasyonu her zaman gözden kaçan önemli bir unsurdur. Canonical olmayan sayfalar arama sonuçlarında sıralama kaybına ve google tarafından cezalandırılmaya neden olabiliyor. Bu yazımızda büyük sitelerin en çok karşılaştığı canonical sorununu canonical url nedir ve canonical url nasıl olmalıdır olarak ele aldık.
Canonical URL Nedir?
Canonical URL, Web sitesi içerisinde aynı içeriğe sahip sayfaları tek bir sayfaya kanonikleştirerek diğer benzer sayfaların indekslenmesini engellemek ve kopya içeriğin önüne geçmek için yapılır.
Bir site içerisinde benzer içerikler olabilir ve bu içeriklerin tamamının google tarafından indexlenmesi ve arama sonuçlarında indekslenmesi kopya içerik sorununa neden olabilir. Bunun önüne geçmek için google’a göstermek istediğiniz sayfanın url yapısını kanonikleştirme yaparak benzer içeriğe sahip sayfalara işaretlemelisiniz.
Canonical URL Örnekleri
Aşağıda kendi sitemizin ismi üzerinden kanonik url yapılarına örnekler bıraktık. Aşağıdaki url yapılarına baktığınızda hepsinin aynı sayfayı işaret ettiğini göreceksiniz. Bu url yapılarının hepsinin arama dizinine eklenmesi google tarafından kopya içerik sorununa yol açacaktır.
Bu sorunun önüne geçmek için indekslenmesini istemediğiniz sayfalara rel=”canonical” etiketini kullanarak seodefteri.org ekleyerek google ve arama motorlarına bu sayfanın indekslenmesini istediğinizi söylemiş olursunuz.
- www.seodefteri.org
- seodefteri.org
- www.seodefteri.org/index.html
- seodefteri.org/home.asp
- https://www.seodefteri.org
- https://www.seodefteri.org
- Bir web sitesi büyüdükçe, genellikle birçok sayfa oluşturur ve bu sayfalar bazen birbirine benzer. Benzer sayfalar kopya içerik oluştururken, www ve www olmayan sayfalar için canonical etiketini kullanmak çok önemlidir.
- Canonical etiketinin kullanımı konusunda birçok farklı görüş bulunmaktadır. Arama motorları canonical etiketinin kullanımında küçük ve büyük harflerden oluşan birçok işareti dikkate alır.
- Canonical etiketi kullanmak, arama sonuçlarında sıralama elde etmenizi ve sitenizdeki tarama bütçesini en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.
Canonical Ne Anlama Gelir?
Canonical, ilgili, ilişkili veya alakalı anlamına gelir. Canonical, diğer anlamlarının yanı sıra basitleştirme ve sadeleştirme anlamına gelen bir redux işlemidir. Benzer sayfaların tek bir doğru sayfaya yönlendirilmesidir.
Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?
Canonicalurl yapıları web sitesinin html yapılarında kodların <head> bölümünde yer almalıdır. Canonical etiketleri meta etiketlerinin bulunduğu yere yerleştirilir. Aşağıda örnek bir canonical tag yapısı ekliyoruz.
<link rel=”canonical” href=“https://www.seodefteri.org/”/>
Yukarıdaki canonical etiketini kullanarak aynı sayfa anlamına gelen tüm sayfalara uygulayarak canonicalize edebilirsiniz.
Canonical URL Nasıl Olmalıdır?
Canonical URL nasıl olmalı diye arama yaptığınızda karşınıza çıkan cevapların birçoğu farklılık göstermektedir. Bir site içerisinde birbirine benzer çok sayıda sayfa olduğunda bunun önüne geçmek için site içerisinde benzer sayfalardan en çok trafik alan, trafiği ve pr puanı en yüksek olan sayfaya yönlendirme yapılmasıdır.
Kanonik url’nin nasıl olması gerektiğini aşağıda adım adım yapabilirsiniz.
- En fazla PR ve Trafiğe sahip kaliteli sayfayı belirleyin
- Yinelenen içeriğin kod kısmındaki <head> <head> bölümüne ekleyin.
Kanonik Etiketi Kullanmanın Alternatif Yöntemleri
Web sitenizdeki içeriklerin birbirine benzemesi oldukça yaygın bir durumdur. Bunu engellemek için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak kanonik etiketleri kullanmadan yeniden yönlendirme ve kopya içeriği ortadan kaldırabilirsiniz.
- Google Hizmetlerinde (Analytics, Search Console) Kullandığınız Alan Adını Seçin
- rel=”canonical” kullanın ve sizin için doğru olan url yapısını kopya sayfaların başına ekleyin.
- Site haritasına kopya sayfalar yerine seçtiğiniz otoriter sayfayı ekleyin.
- kopya sayfaları doğru sayfaya 301 yönlendirmesi yapın.
- HTTP kopya sayfalarını HTTPS sayfalarına yönlendirin.
- HTTP yinelenen sayfalarını HTTPS sayfalarına kanonikleştirin.
Canonical Etiketi Ne Zaman Kullanılmalı?
Aşağıda canonical etiketini ne zaman kullanmanız gerektiğine dair bir öneri ekledik, aşağıdaki maddeleri inceleyerek ne zaman kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
- Benzer içeriğe sahip sayfalarınız varsa.
- Kategori ve etiket sayfaları birbirine benziyorsa
- Http ve https sayfaları aynıysa
- www ve www olmayan sayfalarınız varsa
Kanonik Etiket aşağıdaki yapılarda kullanılır:
Apache
-
– https://www.seodefteri.org/
-
– http://www. seodefteri.org/index.html
-
– https:// seodefteri.org
-
– https:// seodefteri.org/index.html
İnternet Bilgi Servisi
-
-https://www.seodefteri.org/
-
-https://www.seodefteri.org/default.asp
-
-https://www.seodefteri.org/default.aspx
-
-https://seodefteri.org/
-
-https://seodefteri.org/default.asp
-
-https://seodefteri.org/default.aspx