En İyi SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

Etkili Bir SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

SEO uzmanları bir web sitesinde seo çalışmalarına başlamadan önce müşterileri için sitenin seo analizini yaparak seo raporu hazırlar. SEO uzmanları hazırladıkları SEO raporları doğrultusunda seo işlemlerinin maliyetini ve sitenin ihtiyaçlarını belirler.

Siz de SEO uzmanları gibi siteniz hakkında SEO raporu nasıl hazırlanır merak ediyorsanız, web siteleri için seo raporu oluşturma hakkında hazırladığımız yazıda detaylı bir şekilde sitenizin seo raporunu hazırlayabilirsiniz.

SEO Raporu Nedir?

SEO Raporu, SEO uzmanlarının web siteleri hakkında yapmış oldukları seo analizleri doğrultusunda elde etmiş oldukları verileri raporlayarak müşterilere sundukları bir rapordur.

SEO raporu için google search console, google analytics, ahrefs ve semrush gibi kaliteli ve güvenilir seo analiz araçları kullanılır.

SEO uzmanları SEO raporlarını yıllık, aylık ve haftalık olarak hazırlarlar. Raporlarda verilerin sunulmasındaki temel amaç müşterilere web sitesi ile ilgili bilgileri açıklamak ve alınması gereken aksiyonlar hakkında bilgi vermektir. Raporları analiz etmek, web sitesini aylık bazda karşılaştırarak sitenin başarısını ortaya çıkarabilir.

Trafik Kaynakları

Bir sitenin en önemli kazancı sahip olduğu trafik ve dönüşümdür. Web siteleri birçok farklı kaynaktan trafik alabilirler, sosyal medya, doğrudan trafik, yönlendirme ve organik trafik gibi kaynaklar vardır. Sitenin hedef kitlesinin nerede olduğu ve sitenin hangi trafik kanalında eksik olduğu üzerine SEO stratejisi üretilebilir.

Trafik kanalları ile ilgili hazırlayacağınız SEO raporunda sitenin hangi kanallardan trafik aldığını ve bu kanallardan hangi sayfalar üzerinden ne kadar trafik aldığını isim isim ekleyebilirsiniz.

Mobil Uyumluluk

Bir web sitesinin mobil ve masaüstü olmak üzere iki farklı versiyonu vardır. Web siteleri genellikle masaüstü formatında yayın yapmalarından dolayı mobil uyumluluğu çok önemsemezler ancak google yaptığı güncellemeler ile mobil uyumluluğu bir sıralama kriteri haline getirmiştir.

SEO Raporu hazırlarken sitenin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Mobil uyumluluğu olan url adreslerinde “amp” kelimesinden bahsedilir. amp, sayfanın mobil uyumlu url adresine sahip olduğunu ve mobil uyumlu olduğunu gösterir. Mobil uyumluluk ile ilgili seo raporu hazırlarken mobil uyumluluğun bir sıralama kriteri olduğunu ve hemen çıkma oranı gibi önemli etkileri olduğunu belirtin.

Site Hızı

Her geçen gün gelişen teknoloji mobil cihazların önemini artırdı. Web siteleri sadece masaüstü değil mobil cihazlarda da trafik alabiliyor bu yüzden mobil cihazlarda en önemli konu site hızı. Site hızı masaüstü cihazlarda genellikle nadiren düşük olur ancak mobil cihazlarda durum farklıdır bu nedenle site hızının mobil cihazlarda kaç saniyede açıldığına dikkat edin. Sitenin açılış süresini raporlayın ve sitenin hangi sayfaları yavaş açtığına dair detaylı bir raporlama yapın.

Bozuk Bağlantılar

Kırık linkler web sitesini tarayan googlebotları ve siteyi ziyaret eden kullanıcıların karşılaştıklarında hemen siteden çıkmalarını etkiler. SEO raporu hazırlarken kırık linkleri yani 404 sayfalarını eklemeniz gerekir. 404 sayfaları hakkında detaylı bilgi vererek siteye ne kadar zarar verdiğinden ve bu zararın diğer etkilerinden bahsedebilirsiniz.

404 sayfaları dışında hatalı yönlendirmeler eklemek de sitenin genel sağlığı hakkında bilgi vermenize yardımcı olabilir. Yönlendirilen sayfaların açılıp açılmadığını kontrol edebilir ve seo raporuna ekleyebilirsiniz. Kırık linklerle ilgili seo raporu nasıl hazırlanır sorusunun en kolay cevabı ise screaming frog seo aracını kullanarak kırık linkleri tespit edebilirsiniz.

Anahtar Kelime

Bir web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmesi için içeriğinde hedef kitle tarafından kullanılan anahtar kelimelerin bulunması gerekir. Anahtar kelime sitenin seo çalışmasının temelini oluşturur çünkü bir sitenin kimliği site içerisinde kullanılan anahtar kelimeler ile belirlenir ve google bu kelimeler ile siteyi tanır ve site hakkında bilgi alabilir.

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır

SEO raporunda anahtar kelimeler hakkında aşağıdaki şekilde bilgi verebilirsiniz: Sitedeki içeriklerin arama sonuçlarında hangi anahtar kelimelerle yer aldığı hakkında bilgi verebilirsiniz. Sitenin rakiplerinden hangi anahtar kelimelerde eksik olduğunu tespit edebilirsiniz. Anahtar kelime ile ilgili hazırladığınız seo raporunda anahtar kelimelerle ilgili sayısal bilgileri ekleyin, aranma sıklığı, anahtar kelime zorluğu gibi önemli detayları ekleyin.

Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranı site hakkında birçok bilgi verir. Hemen çıkma oranı sitenin içeriğinin kalitesi, içeriğin hedef kitle ile uyumlu olup olmadığı, sitenin hızı vb. konularda detaylı bilgi verir. Siteden hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfaların hangileri olduğunu seo raporuna ekleyebilirsiniz.

Hemen çıkma oranı ile ilgili nasıl iyileştirmeler yapılabileceğini ve hemen çıkma oranını arttıran faktörleri seo raporuna ekleyebilirsiniz.

Robots.txt

Sitenizi tarayacak olan googlebotlarına sitenin nasıl taranıp taranmayacağı hakkında rapor veren robots.txt dosyası, sitenizin taranması gereken önemli ve önemsiz alanlarını belirlemek için kullanılır. Robots.txt dosyası içerisinde sitenin taranıp taranmayacağı ile ilgili kodların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Site Haritası

Site haritası, siteyi tarayacak botlara rehberlik eder. Site taranırken yazı, resim, kategori gibi sayfaların linklerini tarayarak içeriğinizi indeksleyebilir. Site haritası sitenin taranması için önemlidir. Site haritasını google search console’dan ve link üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Backlink Analizi

Backlink, bir web sitesinin başka bir web sitesine referans vermesi veya bağlantı kurmasıdır. Backlinkler arama sonuçlarında ön sıralara çıkmak için çok sık kullanılan bir yöntemdir ancak backlinkler gelişigüzel alındığında google tarafından geliştirilen algoritmalar tarafından kolayca tespit edilir ve siteye büyük cezalar verilir.

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır

SEO raporlarında backlinkler hakkında bilgi verirken sitenin sahip olduğu backlinkleri listelemelisiniz. Sitenin sahip olduğu backlinkleri edu, gov, net, net, org, com ve co gibi uzantılarına göre listelemeli, hangilerinin zararlı olup olmadığı hakkında bilgi verebilirsiniz. Backlinklerin dr skorunu seo raporlarına ekleyebilirsiniz.

Http Sayfaları

Http sayfaları google ve siteyi ziyaret eden kullanıcılar için olumsuz bir deneyim sağlayabilir. Sitenin https sayfalarına sahip olması google’a ve ziyaretçilere sitenin “güvenli” olduğu sinyalini verir. Https sayfa yapılarına sahip olabilmek için ssl sertifikasına sahip olmak gerekir. Eğer sitenin ssl sertifikası varsa, http sayfalarını da bulup analiz edebilir ve https’ye geçilmesi konusunda seo raporu hazırlayabilirsiniz.

Link Yapısı

SEO çok yaygınlaşmadan önce birçok web sitesi seo uyumlu link yapısından habersizdi ve kafalarına göre sayısal, tarihsel link yapılarını kullanarak içeriklerini paylaşıyorlardı. SEO’nun önemi her geçen gün arttıkça SEO uyumlu link yapısına sahip olmayan içerikler arama sonuçlarında sıralama kaybetmeye başladı ve link yapısı önemli bir SEO kriteri haline geldi.

SEO raporlarında müşterilerinize site içerisindeki içeriklerin, sayfaların vb. link yapıları hakkında bilgi vermelisiniz. Raporlarınızda link yapısı hakkında link yapılarının uzunluğu ve seo uyumlu olup olmadığı hakkında detaylı bilgi vermeniz seo çalışması sırasında ön plana çıkmanız açısından önemlidir.

3 thoughts on “En İyi SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *