Site Dışı SEO Nasıl Yapılır? Site Dışı SEO Teknikleri Nelerdir?
Site dışı SEO, web sitelerinin diğer sitelerden aldığı referans bağlantılardır, backlink olarak da adlandırılır. Site dışı seo web siteleri için önemli bir faktördür çünkü (off page seo) site dışı seo çalışması sitelerin %65’ini kapsar.
Site dışı seo çalışması ile kazanılan backlinkler google için önemli bir kriterdir çünkü backlink sahibi olmak sitenin güvenilir olduğuna ve google için doğru içerik üretildiğine işaret eder. Aşağıdaki yazımızda sizlere site dışı seo çalışmaları için bir rehber hazırladık.
Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO, web sitelerinin DR ve PR puanı ile alaka düzeyine uygun sitelerden backlink çalışması yaparak serp sonuçlarında sıralama alabilmesidir.
Site dışı SEO çalışması sadece sıralama kazanmak için değil aynı zamanda web sitelerinin google ve diğer arama motorlarında ve sosyal medya platformlarında marka bilinirliğini ve güvenilirliğini arttırmak için yapılan PR çalışmalarına denir.
Site dışı SEO çalışmalarında backlink çalışması oldukça sık uygulanan ancak çoğu zaman yanlış tekniklerin uygulanması nedeniyle olumsuz sonuçlar doğuran bir çalışmadır. Doğru backlink çalışması kalıcı sıralama ve marka bilinirliğinin artmasını sağlar.
Dış SEO çalışmasının yanı sıra sosyal medya platformlarında backlink çalışması yapmak ve marka bilinirliğini arttırmak amacı ile çalışmak web sitelerinin güvenilirliğini arttırır.
Site Dışı Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
Site dışı seo (off page seo) site dışı seo çalışması sitenizin google arama dizininde ön plana çıkması için önemlidir, ancak site dışı seo çalışması yapmadan önce sitenin %35’ini kapsayan site içi seo çalışması yapmak gerekir, site içi seo çalışması site dışı seo çalışmasının temelini kapsar, kullanıcı için hazırlanmış bir içerik ve link alırken kullanıcıların sitenizi ziyaret ettiğinde zaman geçirmesini ve diğer linklere tıklayarak siteniz içerisinde gezinmesini sağlayacaktır.
site dışı seo çalışması için google gözünde güvenilir ve DR puanı yüksek olan sitelerden yani referans linklerden backlink almanız gerekmektedir. Referans linkler bloglar, haber siteleri, içerik platformları, formlar, sözlükler, sosyal medya platformları gibi sitelerden alınabilir. Bu sitelerden aldığınız linkler gerçekten değerli ise google sitenizi arama indeksinde ön plana çıkarır.
Dış seo çalışmasına öncelikle rakiplerinizi analiz ederek başlamanız gerekir. Rakiplerinizin sahip olduğu sizin eksik olduğunuz backlinklere odaklanmaya dikkat etmelisiniz, bu rekabetçi kalabilmek için önemlidir.
Backlink alırken aldığınız sitenin dofollow – nofollow link verip vermediğini kontrol etmelisiniz. Link alırken dofollow olarak almaya daha çok özen göstermelisiniz. Aldığınız backlinklerde referans linki verirken eğer bir blog sitesinde backlink aldıysanız sitenizin içeriğinin anahtar kelimesini veya sitenizin adını linklemelisiniz. Facebook, pinterest, wordpress gibi sosyal medya ve blog sitelerinden kendinize bir profil oluşturabilir ve sitenize backlink alabilirsiniz.
Yorum backlinkleri nasıl alınır? Form sitelerinde içeriklerinize referans linkler verebilir, içeriğinize uygun konular bulabilir ve konuyla ilgili içeriğinizi referans göstererek yorumlar aracılığıyla backlink alabilirsiniz. Aldığınız sitelerin kalitesine ve alaka düzeyine her zaman dikkat edin, backlinklerle dolu bir çöplük google için hoş görünmeyecektir.
Site dışı seo çalışması yaparken referans link alırken önemli olan iki şeye odaklanmanız gerekir: siteniz ve sitenizin barındırdığı içerik. Backlink alırken ön plana çıkmasını istediğiniz içeriğin anahtar kelimesine link vermek o içeriğin sıralamasını yükselttiği gibi sitenizin kendisine link vermek de sitenizin marka bilinirliği ve güvenilirliği açısından etkisini artıracaktır.
Sosyal medya platformları site dışı seo çalışmaları için önemli olabilir çünkü bu platformlar kullanıcıların büyük çoğunluğunun vakit geçirdiği sanal mecralardır. Size dofollow backlink vermese bile bu platformlar google gözünde değerli ise markanızı ve içeriklerinizi burada paylaşmaya özen gösterin, içeriklerinize alacağınız linkler ile sitenize ziyaretçi çekebilir, marka bilinirliğine sahip olabilir, hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.
Google Search Console üzerinden aldığınız backlinkleri veya sizi referans gösteren siteleri kontrol etmelisiniz çünkü rakipleriniz anti seo yöntemini kullanarak google sizin için değeri düşük olan sektörünüzle alakalı olmayan sitelerden backlink alarak sıralamanızı düşürebilir. Google search console aracı üzerinden dr puanı düşük olan referans linkleri düşürerek site dışı seo çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürebilirsiniz.
Sadece referans linklere sahip olmanız arama indeksinde sıralanmanız için yeterli değildir, elbette sitenizin içeriğinin kullanıcıya uygun olması, kullanıcıların içeriğinizi paylaşmaya değer görmesi, diğer sitelerin içeriğinizi alıntılaması gerekir, bu nedenle site içi seo çalışması yapmanız çok önemlidir.
Site Dışı SEO Teknikleri Nelerdir?
(off page seo) Dış seo yaparken belli bir strateji belirlemeniz gerekir. Bu strateji için size yol gösterecek bir site dışı seo tekniği yöntemleri hazırladık. Dış seo tekniklerini doğru bir şekilde uygularsanız ve doğru sitelerden backlink alırsanız zamanla aldığınız backlinkler ve uyguladığınız site dışı seo teknikleri sizi google arama sıralamalarında ön plana çıkarabilir.
1. Site Dışı SEO için Sosyal Medya Çalışmaları
Sosyal medya, birçok site sahibinin göz ardı ettiği önemli bir site dışı SEO unsurudur. Sosyal medya platformları artık küçük ve büyük işletmelerin yer aldığı ve içeriklerinin burada sunularak kullanıcıların hedef kitlelerine ulaşmasını sağlayan bir ortamdır. Sosyal medya platformlarında dofollow veya nofollow backlink olsa bile dr puanı yüksek ve sektörünüzle alakalı tüm sosyal medya platformlarında bulunmalısınız. İçeriklerinizi burada sitenizin linki ile paylaşarak bu platformlardan kullanıcıları sitenize çekebilir ve yeni kullanıcılar edinebilirsiniz.
2. Site Dışı SEO için Hastagh Çalışması
Sosyal medya platformlarında ve web sitelerinde hastagh-tag kullanımı markanız için önemli olabilir. İnstagram ve twitter gibi platformlarda “#” kullanarak markanızın adı veya markanızla ilgili anahtar kelimelerle paylaşımlar yapabilirsiniz. Bu ne fayda sağlar diye soracak olursanız, instagram, twitter ve tumblr gibi platformlarda hastag’leri takip etme özelliği, içerikleri kullanıcıların önüne getiriyor. Bu yöntemi kullanarak kullanıcıların ana sayfalarına düşmesini sağlayabilirsiniz.
3. Site Dışı SEO için Video Çalışması
Dünyanın en büyük arama motoru google olarak biliniyor ancak dünyanın en büyük video arama motorunun youtube olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Metin içerisinde bir metne referans link vermek yerine video platformlarından backlink alarak kendinizle ilgili bir içeriğe yönlendirme yaparak site dışı seo çalışması yapabilirsiniz.
4. Site Dışı SEO için Makale Paylaşım Çalışması
Formları ve makale paylaşım platformlarını kullanarak ücretli veya ücretsiz sitelerden makalenizin 250 ila 350 kelimelik kısımlarını anahtar kelimelere link vererek paylaşarak referans linki yapabilir ve site dışı seo çalışmalarında bunu yaparak sitenize referans vermiş olursunuz.
5. Site Dışı SEO için Arama Motorlarına Kayıt
Google dünyada en çok kullanılan arama motoru ancak diğer arama motorlarını da göz ardı etmemeliyiz. Site dışı seo yaparken bing, yandex, yahoo gibi arama motorlarına kayıt olmamız önemlidir. Burada yapacağımız dış seo çalışması bu arama motorlarından trafik ve bilinirlik almamızı sağlayabilir.
Site Dışı SEO’nun Faydaları Nelerdir?
Sahip olduğunuz sitenin google arama indeksinde ön plana çıkmasını istiyorsanız site dışı seo sizin için kaçınılmaz bir faktördür. Site dışı seo’nun faydaları aşağıda sıralanmıştır.
- Google arama dizininde üst sıralarda yer almanızı sağlar
- Referans gösterilmek marka bilinirliğinizi ve güvenilirliğinizi artırabilir.
- Sahip olduğunuz backlinkler sayesinde sitenize ziyaretçi çekebilir ve içeriğinizdeki linkler ile kullanıcıların site içerisinde gezinmesini sağlayabilirsiniz.
- Sosyal medya platformları, formları dış seo için önemli mecralardır çünkü buralardaki varlığınız marka bilinirliğinizi artırabileceği gibi hedef kitlenizin sizi bulmasını ve içeriklerinizin ücretsiz platformlarda yayınlanmasını sağlayabilir.
- Referans linklere sahip olmak sitenizin google gözündeki önemini arttırabilir çünkü herkesin tavsiye ettiği bir sitenin google için kötü olma ihtimali düşüktür. Ancak referans linklerin ücretli olmadığından emin olun.
- Google gözünde dikkat çekmeyen backlink çalışmaları ile sitenizdeki içeriğin üst sıralarda yer almasını sağlayabilir, site dışı seo çalışmalarının faydasını zamanla görürsünüz.
Site Dışı SEO Kriterleri Nelerdir?
Site dışı seo çalışması yapmak düşünüldüğünde basit bir link değişimi gibi görünebilir, bu hataya düşerek sitemizin google’da sahip olduğu sıralamaları kaybedebiliriz, bu hataya düşmemek için site dışı seo kriterlerini bilerek dış seo çalışması yapmamız gerekmektedir.
- Link verdiğiniz kelimelerin uyumlu olmasına dikkat edin. Link verdiğiniz kelime ile açılan bir içerik kullanıcının içeriğe güvenmesini sağlar.
- Sosyal medya platformlarında aktif olmaya devam edin ve içeriklerinizi o platformlarda paylaşın.
- DR Score’u yüksek sitelerden backlink almanın yanı sıra edu-gov gibi uzantıları olan sitelerden backlink almak çok önemli.
- Sitenizin güçlü ve güvenilir siteler tarafından referans gösterilmesine odaklanın, düşük puanlı sitelerin birden fazla siteyi referans göstererek sıralamanızı kaybetmesine izin vermeyin.
- WordPress gibi blog oluşturma imkanı sağlayan sitelerden backlink alabilirsiniz, bu mecralarda blog açarak içeriklerinizi referans link olarak gösterebilirsiniz, bunları doğru yapmaya ve google gözünde spama düşmemeye özen gösterin
- Backlink aldığınız sitedeki anahtar kelimelere link vermeli ve doğrudan sitenize link vermelisiniz. Anahtar kelime ile verdiğiniz linkin uyumluluğu önemlidir çünkü bu google gözünde spama yol açmaz.
- Backlink araçlarından veya ücretli backlink programlarından kesinlikle uzak durmalısınız, google’ın bu yöntemler için cezaları bulunmaktadır.
- Web sitenize büyük miktarda trafik çekmenizi sağlar.
- Web sitesinin güvenilirliğini arttırır.
- Yeni ve eski ziyaretçileri sitenize geri çekerek geri dönüşüm sağlayabilirsiniz.
Zararlı Backlinklerden Nasıl Kurtulursunuz?
Dış seo çalışması yaparken aldığınız ya da size referans olan backlinkleri tespit etmeniz ve sizinle alakalı olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Site dışı seo çalışmalarında zararlı backlinkleri tespit etmenizi sağlayacak araçlar aşağıdaki görsel listemizde yer almaktadır. Zararlı backlinklerden kurtulmak dış seo çalışmalarınızda sıralama faktörünüzü etkileyecektir çünkü sizinle alakası olmayan zararlı backlinklerden kurtulmak ve alakalı sitelerden referans almak sizi ön plana çıkarabilir.
Site Dışı Seo Çalışması için Backlink Listesi
Site dışı seo çalışmasının en önemli kısmı doğru backlinker’ı bulmak ve bu backlinkler üzerinden sitenize hesap veya referans linki açmaktır. Aşağıdaki listede sosyal medya formları vb. siteler var, bunlardan sitenizle alakalı olanları seçip onlardan backlink alabilirsiniz.
Dış Seo için Sosyal Medya Platformları
- Tumblr
- Orta
- Google Plus
- Youtube
- Dailymotion
Dış Seo için Sözlük Siteleri
- İnci Sözlük
- Ekşi Sözlük
- ITU Sözlüğü
- Uludağ Sözlük
- Akşam Gazetesi
- Sabah Gazetesi
- Hürriyet Gazetesi
- Milliyet Gazetesi
- Habertürk