Tarama Bütçesi Nedir? Tarama Bütçesi Nasıl Analiz Edilir?
SEO uzmanları web sitelerini geliştirirken odaklandıkları en önemli konu sitenin tarama bütçesidir. Tarama bütçesi seo optimizasyonunun temelini oluşturduğu için seo uzmanları tarama bütçesini hesaplar ve buna göre google tarama bütçesi optimizasyon tekniklerini uygular.
Web sitenizi geliştirmek ve crawl bütçesini google’ın istediği gibi optimize edebilmenizi sağlamak için google crawl bütçesi ve crawl bütçe analizi hakkında her şeyi bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.
Tarama Bütçesi Nedir?
Tarama bütçesi, google tarafından geliştirilen googlebotların sitedeki sayfaları tararken siteyi taramak için harcadıkları süreye denir.
Tarama bütçesi sitenin seo durumuna göre değişmektedir. Web sitesini taramak için gelen botlar url taraması yaparak sitedeki sayfaları indeksler. Sitenin seo durumu sitenin taranmasında değişkenlik gösterir. Bu nedenle seo uzmanları google crawl bütçe optimizasyonuna büyük önem verirler çünkü sitenin seo durumu sitedeki sayfaların indexlenmesinde etkilidir.
Googlebotlar, yani siteyi tarayan örümcekler, tarama sırasında sitedeki içeriğin yüklenmesi uzun sürdüğünde ya da çok fazla değersiz sayfayla karşılaştıklarında siteyi taramayı bırakır ve siteden ayrılırlar.
Googlebot’lar da tıpkı siteyi ziyaret eden kullanıcılar gibi siteye “hemen çıkma oranı” deneyimi yaşatır. SEO uzmanları bu tür taramaların önüne geçmek için web sitesi optimizasyonunda sitenin googlebotlar tarafından en uygun şekilde taranması için optimize edilmesini sağlar.
Tarama Oranı Limiti Nedir?
Tarama oranı sınırı, googlebotların sitedeki sayfaları ne kadar tarayabileceğini gösterir. Tarama hızı limiti her zaman değişkenlik gösterir. Crawl rate limiti site içi ve site dışı seo çalışmalarından da çok fazla etkilenir. Web sitesinin taranması tamamen sitenizin googlebotlara uygun olarak optimize edilmesine bağlıdır.
Crawl İsteği Nedir?
Crawl isteği, sitenizdeki sayfaların googlebotlar yani örümcekler tarafından ne kadar taranacağını ifade eder. Tarama isteği, sitedeki güncel ve güncel olmayan içerikten etkilenir.
Crawl Bütçe Analizi Nasıl Optimize Edilir?
Sitenizin taranması ile ilgili istatistiklere dayanarak yaptığınız hesaplamaların sonucu 3’ün altında ise sitenizi optimize etmeniz gerekmektedir. Sitenizi optimize etmeniz sitenin hızlı indexlenmesi ve seo sağlığı açısından faydalıdır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek sitenizde optimizasyon çalışması yaparak hızlı index alabilir ve crawl bütçesini olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
404 Sayfalarını optimize edin
404 sayfaları googlebotların ve siteyi ziyaret eden kullanıcıların asla karşılaşmaması gereken sayfalardır. Googlebotlar yani örümcekler 404 sayfaları ile karşılaştıklarında taramayı yarıda kesebilir ve önemsediğiniz sayfaların indekslenmesini engelleyebilirler. 404 sayfalarını 301 yönlendirmesi yaparak googlebotların ve ziyaretçilerin siteyi hemen terk etmesini engelleyebilirsiniz.
Site Haritasını Güncelleyin
Site haritaları, googlebotlar siteyi tararken siteye rehberlik eder. Rehber olarak kullanılan site haritaları site içerisindeki sayfaları, kategorileri, videoları ve içerikleri barındırır. Site haritasında indekslenmesini istediğiniz veya istemediğiniz url’leri eklemelisiniz. Bazen site haritaları uzun süre güncellenmediğinde index ile ilgili sorunlar yaşanır bu nedenle site haritasını 3 ayda bir güncellemekte her zaman fayda vardır.
Site Hızını Artırın
SEO uzmanları site hızını artırmanın sadece google tarama bütçesi açısından değil birçok açıdan siteye faydalı olduğunu belirtiyor. Düşük site hızı siteden hemen çıkma oranını artırır, siteyi taramaya gelen googlebotlar yavaş açılan sayfaları taramaya üşenmeden taramayı bırakabilir. Sayfalarınızın 1-2 saniye içinde açılmasını sağlayın.
- Lazy Load Kullanın
- Görselleri Optimize Edin
- Gzip Sıkıştırma Gerçekleştirin
- Html, css ve java scriptlerini optimize edin.
AMP’ye Dikkat Edin
Google sitenin mobil uyumluluğuna çok önem veriyor, bu yüzden birçok web sitesi amp eklentileri ile siteyi mobil uyumlu hale getiriyor ancak amp eklentileri siteyi tararken googlebotları yani örümcekleri çok fazla yoracağı için sitenin taranmasını olumsuz yönde engelliyor. Amp eklentisi kullanmayın demiyoruz ancak kullanmadan önce google tarama bütçesi ile ilgili sorunlarınızı optimize ettikten sonra kullanmanız indekslenme ile ilgili sorunlarla karşılaşmanızı engelleyebilir.
Robots.txt Dosyası Ekleyin
Robots.txt sitenizin taranmasını en çok etkileyecek site içi seo çalışmasıdır. Robots.txt dosyaları siteyi tarayan googlebotlarına sitenin taranması ile ilgili talimatlar verir. Sitenizin taranmasında öncelik verdiğiniz sayfaları site haritasına eklediğiniz gibi, googlebotların taramasına izin verdiğiniz sayfaları da robots.txt dosyasında belirtin.
Hızlı Sunucu Kullanın
Site hızı ile ilgili bir çok optimizasyon yapmış olsanız bile yavaş sunucunuzda yapacağınız optimizasyonlar her zaman başarısız olacaktır. Sunucu firması seçerken hedeflediğiniz coğrafi lokasyonda bulunan sunucu firmalarını tercih etmelisiniz.
Backlink Etkisini Unutmayın
Sitenizi tarayan botlar, sahip olduğunuz kaliteli backlinklerle karşılaştıkça sitenizi daha fazla tararlar. Eğer sitenize kaliteli backlinkler alırsanız sitenizi ziyaret edecek googlebotlar bu sitenin değerli olduğunu düşünecek ve daha hızlı index almanızı sağlayacaktır. DR ve PR puanı yüksek olan sayfalardan backlink almaya çalışın edu. uzantılı yorum backlinklerinden uzak durun.
Site İçi Link İnşası
Backlink stratejisinde olduğu gibi site içi linklemede de kaliteli bir çalışma yapmanız gerekmektedir. Site içi linkleme çalışmasında sayfaların birbiriyle ilişkili linklere sahip olması gerekir. Linkler anchor text şeklinde verilirse bu google seo açısından da faydalı olabilir.
Google Search Console Kullanın
Google, seo uzmanlarının ve web sitesi sahiplerinin sitelerini geliştirirken detaylı bilgi alabilmeleri için google search console aracını geliştirmiştir. Google arama konsolu, google tarama bütçesi hakkında istatistikler öğrenmek ve analiz etmek için kullanabileceğiniz en iyi ve güvenilir google tarama bütçesi aracıdır.
Gereksiz Sayfaları Deindexleyin
Sitenizde indekslenmesine ihtiyaç duymadığınız sayfalar olabilir. Googlebot bu sayfaları tarayarak zaman harcar ve sitenizin tarama bütçesini olumsuz etkiler. Gereksiz sayfaları tespit edip noindex yaparak tarama bütçesinin etkilenmesini engelleyebilirsiniz.
Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?
Sitenizin ne oranda tarandığını merak ediyor olabilirsiniz. Seo uzmanlarının en çok kullandığı “google search console” aracını kullanarak sitenizin tarama bütçesini öğrenebilirsiniz.
1-GoogleSearch Console’aGirin
2Google DizinineTıkla
3-Google Dizin Durumu’natıklayın.
4-İndekslenmiş sayfaları inceleyebilirsiniz.
Sitenizi tarayan örümcekler olan googlebotların sitenizde kaç sayfa taradığını öğrenmek için “Tarama İstatistikleri” bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Tarama istatistikleri bölümünde günlük taranan sayfa sayısına ilişkin istatistikleri analiz edebilirsiniz. Tarama bütçesini analiz ederken ortalamaları dikkate alabilirsiniz.
Tarama Bütçesi Hesaplama Formülü
Sitenizi tarayan googlebotların sitenizdeki sayfaları ne kadar taradığını da hesaplayabilirsiniz. Biraz matematik ile aşağıdaki formülü uygulayarak sitenizin google tarama bütçesini hesaplayabilirsiniz.
Toplam İndekslenen Sayfa Sayısı ÷ Günlük Taranan Ortalama Sayfa Sayısı = “Sonuç”
DETSS÷GTSSO="SONUÇ"
- Sonuç 10’un üzerindeyse sitenizi optimize etmeniz gerekir.
- Sonuç 3’ün Altında ise sitenizin taranması ile ilgili bir sorun yoktur.
- Sonuç ortalama bir sayı arasında ise sitenizde gerekli optimizasyon işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Tarama Bütçesini Etkileyen Faktörler
- Site Hızı
- Sunucu Yanıt Süresi
- Backlink Kalitesi
- Dahili Bağlantı
- Site Haritası
- Robots.txt Dosyası
- SEO Uyumlu URL
- 404 Sayfa
http://interpharm.pro/# buying prescription drugs online without a prescription
canada pharmacies online prescriptions – internationalpharmacy.icu They offer international health solutions without borders.
farmacia online senza ricetta acquistare farmaci senza ricetta acquisto farmaci con ricetta
http://farmaciaonline.men/# acquisto farmaci con ricetta
http://farmaciaonline.men/# farmaci senza ricetta elenco
farmacia 24h: Sildenafilo precio – farmacia 24h
https://edpharmacie.pro/# Pharmacie en ligne pas cher