URL nedir? URL Nedir? SEO ile İlişkisi Nedir?
Tüm internet kullanıcıları web sitelerine erişmek için url adreslerine tıklayarak ziyaret ederler. İnternet kullanıcıları ve web siteleri için ziyareti sağlayan bağlantı adresi nedir? İnternetin her alanında kullandığımız bu bağlantı adresleri ne anlama gelmektedir? Hazırladığımız bu yazıda url nedir, url ne anlama gelir, link adresi nedir gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz
URL Nedir?
URL, İngilizce olarak: Uniform Resource Locator, kaynak bulucu veya tek tip kaynak bulucudur. URL, internet üzerindeki dokümanların web sitelerinin sayfaları tarafından kullanılan benzersiz ve standartlaştırılmış yapıdır.
Link yapılarına örnek olarak: https://seodefteri.org/seo-kitaplari
Link adresleri ilk olarak 1994 yılında BT ve İnternet endüstrisinde tanınmış ve bilinen bir isim olan Tim Berners Lee tarafından oluşturulmuştur. Link yapıları UNIX prensiplerine göre oluşturulur.
Bağlantı yapısındaki eğik çizgi (/), dizinler, klasörler, dosyalar ve kaynaklar arasında ayrım yapmak için kullanılır.
https://seodefteri.org/seo/seo-kitaplari
Dosya formatlarını belirtmek için cümlelerin sonunda “.” işareti kullanılır. Örneğin: file.html, file.txt, robots.txt vb. Yukarıda standartlaştırılmış ve sıkça kullanılan link adresi yapısı tamamlandıktan sonra PHP tarafından işlenmek üzere gönderilmesi gerekmektedir.
Bağlantı adreslerini hayatımızın her alanında çok sık kullanırız, özellikle sosyal medya kanallarında bir videoyu beğendiğimizde farklı bir platformda paylaşmak için bu bağlantı yapılarını kullanırız.
URL Nedir?
URL’nin açılımı Uniform Resource Loader’dır. Türkçe’de tek tip kaynak bulucu veya kaynak konumlandırıcı anlamına gelmektedir. Dokümanların internet üzerindeki adreslerini tanımlamak için kullanılır.
URL Adresi Nedir?
Bağlantı adresleri aslında birçok benzersiz sayının birleşimidir, ancak kullanıcılar bu sayıları ezberleyemedikleri ve anlamlandıramadıkları için metinsel forma dönüştürülerek kullanılırlar. Bağlantı Adresleri IP Adresleri içerir.
Bağlantı adreslerinde kullanıcıların bir web sitesi içerisindeki bir kategoriyi, dosyayı, sayfayı veya bir resmi ziyaret etmesini sağlayan uzantılar (/) işareti ile ayrılır.
https://seodefteri.org https://seodefteri.org/en-US/docs/Learn/ https://seodefteri.orgorg/en-US/search?q=
Yukarıdaki yapılar, bir sayfayı yüklemek için tarayıcının adres çubuğuna yazıldığında yüklenmeye başlayabilir.
HTTP, bağlantı yapısının en üstünde yer alır ve kullandığınız tarayıcının yüklemek istediğiniz sayfayı kullanacağını belirten protokolü temsil eder. Http ve hptts yapıları web sitelerine göre değişiklik göstermektedir.
Schema, karakterler ile ayrılan ve domain yani otorite bölümü yer alır. ://. Domain’in bağlantı noktasını içerir.
Bağlantının yolu /path/to/myfile.html/ şeklindedir ve web sunucusu içerisinde kaynağa giden yolu temsil eder.
Parametreler web sunucusunda semboller veya anahtarlarla temsil edilir. Parametreler belirli kurallara uygun olarak kullanılır.
URL Yapısı ve SEO Arasındaki İlişki Nedir?
URL Yapıları belirli bir standart formatta kullanılmaktadır. Ancak web sitelerinin kuruluşu sırasında bu link yapılarındaki bazı hatalar göz ardı edilebilir ancak ileride site yayınlandıktan sonra arama sonuçlarında rekabet etmek isterse sorun yaratabilir.
Link yapılarında SEO uyumlu bir yapıya sahip olmak çok önemlidir. Link yapılarının neden seo uyumlu olması gerektiğini soruyor olabilirsiniz, seo uyumlu adreslere sahip web siteleri arama sonuçlarında her zaman ön sıralarda yer almaktadır.
Çünkü web sitesini taramaya gelen googlebotlar link yapısında sayfanın ne anlattığına dair anahtar kelimeyi görüntüleyebilir, bu sitenizi ziyaret eden kullanıcılar içinde geçerlidir. Eğer link yapısında anahtar kelime veya konu ile ilgili kelime geçmiyorsa bu kullanıcıya güven vermeyebilir. Sitenizdeki adreslerin her zaman konunun anahtar kelimesini içermesi çok önemlidir.
- Anahtar Kelime Kullanın.
- En fazla 75 karakter uzunluğunda olmalıdır.
- Kısa olmasına dikkat edin.
- Alt çizgi (_) kullanmayın.
- Türkçe karakter kullanmayınız.
- Nokta (.) işareti kullanmayın.
- Küçük harf kullanınız.
- Büyük harf kullanmayın.